Gnocchi

gnocchi

Gnocchi bestaat uit balletjes die gemaakt zijn van aardappel. Het gerecht is typisch Italiaans! Het maken van gnocchi begint bij het koken en pureren van aardappelen. De gepureerde aardappelen worden met meel en een klein beetje zout tot balletjes gekneed. Gnocchi wordt meestal geserveerd met tomaten of kaas. Gnocchi bestaat ook als variant die met tarwe bereid wordt. Gnocchi wordt gemaakt door deeg over een soort rooster te rollen.

Voedingswaarde gnocchi per 100 gram

  • 154 kcal
  • 3 gram eiwit
  • 35 gram koolhydraten

Gnocchi is een uitstekende bron van energie en zit vol koolhydraten. De voedingswaarde van gnocchi kun je het best vergelijken met macaroni, spaghetti of andere soorten pasta.

Gnocchi maken

Gnocchi wordt in Italië met de hand gemaakt en wanneer je gnocchi in Italië niet zelf maakt zal dat een schande voor de gasten zijn. Wil je het beste voor jouw gasten? Koop dan geen kant-en-klare gnocchi.

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten wanneer je zelf gnocchi maakt. Het is belangrijk om een droge soort aardappelen te gebruiken. Een jonge aardappel is ongeschikt en in Italië gebruikt men meestal de rode aardappel die alle karakteristieken van een melige aardappel heeft. Meel is het bindmiddel en daar gebruik je vrij weinig van. Gebruik niet teveel meel om te voorkomen dat de ballen taai en zwaar worden. Gebruik niet te weinig om te voorkomen dat de ballen in het water oplossen. Gebruik 250 tot 350 gram meel voor een kilo aardappelen. Meng de geprakte aardappelen en het meel goed met elkaar zodat er een gelijkwaardige massa ontstaat. Maak rollen van deze massa die ongeveer zo dik als een vinger zijn. De rollen worden in kleinere stukken gesneden en vervolgens wordt er lichtjes op de gnocchi gedrukt met een vork voor de vorm. Het is tot slot belangrijk om de gnocchi in kleine hoeveelheden te koken. De gnocchi is klaar wanneer deze gaat drijven en dat gebeurt meestal binnen twee minuten. Kook niet teveel tegelijk, want anders zal er één grote bal ontstaan. Verras je gasten en maak dit typisch Italiaanse gerecht helemaal zelf.